Hem

Meny

Arkiv/2002/Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2002

Styrelse
Styrelsen har haft följande sammansättning:
Ordförande Lars Östman
V ordförande Sven-Olle Robertsson
Kassör Lennart Karlsson
Sekreterare Lennart Rundqvist
Ledamot Kennert Pettersson
Suppleanter Mats Dalberg, Leif Karlsson

Medlemsredovisning
Medlemsantalet vid årets slut var 209, vilket är en ökning med 40, jämfört med föregående årsskifte.

Enskilda 22
Familjer 67
Pensionärer 12
Totalt 101
Fam. medlemmar 102
Totalt antal inkl. hedersmedlemmar 209


Kategori Antal Män (pojke) Kvinnor(flicka)
Barn 4-6 år 2 1 1
Ungdom 7-19 år 39 20 19
Över 20 år 168 117 51
Totalt antal 209 138 71

Möten och föredrag
Årsmöte hölls den 9 mars med stadgeenliga förhandlingar, därefter hölls ett konstituerande styrelse möte. Förutom dessa har 9 protokollförda styrelsemöten hållits.

Månadsmöten för medlemmar och allmänheten har förevarit enligt följande
22 April Urban Sjöholm berättade om Karlskrona Varvet.
18 Okt. Lennart Rundqvist visade diabilder från en seglats till Christiansö och Bornholm.
20 Nov. Ägarna av Dalskär berättade om deras verksamhet och planer.

Seglingsverksamheten
Tävlingsansvarig har varit Lennart Karlsson.

Sprisegelbåtsektionen
Ett möte har hållits i sektionen för att organisera säsongens tävlingar BBK H-2000 har tillämpats i årets seglingar. Sex seglingar för klubbmästerskap. inklusive Garpen- och Djursviksseg- lingarna har genomförts. Dessutom har flera träningsseglingar genomförts inför årets kappseglings säsong med många deltagare. Rorsmanskaffe och viss annan servering har tillhandahållits.

Resultat av KM:
Klass 1.

1 Kjell Rooth Klubbmästare
2 Kennert Pettersson
3 Lennart Gustavsson

Klass 2.

1 Lennart Rundqvist Klubbmästare
2 Jonas Stigbrant
3 Sven-Olle Robertsson

Tre Bergkvarabåtar deltog i Ekenäs-seglingarna.Christer Zetterbjörk vann med Valkyria, Kennert Pettersson kom tvåa och Kjell Rooth i Skum blev femma.
Sektionen tackar alla som hjälpt till under våra seglingar: Tävlingsledning, funktionärer och Sjöräddningen i Bergkvara.
Sektionsledare har varit Hans-Ivar Lundström.

Jollesektionen
Jollesektionen har under år 2002 haft ett seglarläger för barn mellan 8 - 14 år det var 12 st. nybörjare och 12 i fortsättningsgruppen , 10 flickor och 14 pojkar.
Nybörjarna tränade på förmiddagen och på eftermiddagen tränade fortsättningsgruppen. 4 timmars segelträning blev det varje dag, utom de två sista, då vi seglade ut till en öde ö (Kårö) och tältade. Vi hade 2 tält ett militärtält där vi övernattade alla tillsammans, samt ett mindre för förråd och toa. Mat hade vi med oss för kvällen och morgonen.
Vi hade delat upp barnen i fyra lag efter de fyra väderstrecken. Det var uppgifter att göra, atletiska övningar, frågesport samt identifiera saker som hade fotograferats och som var lite kluriga att gissa. När det var dags för prisutdelning så visade det sig att det blivit oavgjort, alla fyra lagen hade samma poäng.
Vid avslutningen hade vi lite otur, det blåste hårt och många barn vågade inte segla hem utan fick ta motorbåten. Några kapsejsade på hemresan, men vi hade övat detta under veckan så ingen blev orolig utan de klarade upp att resa båten igen och segla hem.
Ledare under veckan var Lennart Karlsson, Mats Dalberg, Sven Olle Robertsson, Christer Zetterbjörk och Leif Karlsson.
Under lägret var också Hans Brolin och Ann-Helene Franksson med och såg till att barnen fick i sig korv och annat matnyttigt, som vi hade med oss.

Segelträningen var inte slut efter lägret utan fortsatte varje söndag fram till Mitten av augusti mellan kl. 14.00 -17.00, det var huvudsakligen Lennart Karlsson som själv höll i det.

Kultur och Idrottsskola startades under året i Torsås kommun och Jollesektionen var med och fick starta medan det var varmt i vattnet. Det var 26 st. barn som var 8 år, 12 flickor och 14 pojkar som tränade tre tisdagar a 2 timmar. De fick pröva segla våra 2 trissjollar och allmogebåtar. Christer Zetterbjörk och Mats Bonnier ställde upp med sina fina allmogebåtar och seglade med barnen. Men populärast var nog att åka motorbåt, för segelbåtarna lutade så.
Men vi berättade att SEGELBÅTAR SKALL LUTA. Det blev de lite lugnade av, men fortfarande var många skeptiska.

Båtklubben har under året köpt in 2 st. begagnade trissjollar, som är jätteroliga att segla, man kan vara flera st. i dem samtidigt och hjälpa varandra, samt inte minst prata med varandra.

Ett stort tack till alla som var med och hjälpte till så att allt gick att genomföra även en del föräldrar till barnen var med och hjälpte till, så det fungerade perfekt.

Kölbåtsektionen
Sektionsledare, Mats Olausson.

Utbildning
Utbildningsansvarig har varit Lars Östman.
Navigationskurser för skärgårdsskeppare och kustskeppare avslutades 28/4. Åtta deltagare fyra från varje kurs, undergick prov och godkändes av provförrättaren Roland Flemk, Oskarshamn.
Av Garpens Vänner lånades båten Kronan av Bergkvara för träning på mörkernavigering den 14/4.
Navigationslärare är Lennart Karlsson och Gustav Sjöholm.

Utprickning
Leden Bergkvara-Djursvik, som rönt stor uppskattning, har som vanligt utprickats efter noggrann vårutrustning. Prickarna togs in i början av oktober.
Sammankallande är Kjell Rooth.

Uppbörd
Kjell Rooth är stugfogde och har ansvaret för våra byggnader.

Klubbhus och klubbkommitté
Vårt klubbhus fungerar väl som samlings- och undervisningslokal. Huset har hyrts vid flera tillfällen av lokala föreningar och privatpersoner.
Klubbkommittén har medverkat vid öppet hus och våra andra träffar. Klubbkommitté har varit Birgitta Karlsson Monica Löfström, och Grethe Nielsen.Dessutom har hedersmedlemmen Mary Lundström medverkat.

Ett särskilt tack antecknas härmed i berättelsen till alla i Klubbkommittén.

Övrigt
Ett stort arbete har under hösten lagts ner av den nya gruppen, som bildades för att få i ordning på klubbhuset. Hela huset har tvättats för att kunna målas under våren 2003. Alla låsen är nu äntligen bytta. En ny brevlåda är uppsatt utanför på Dalskärsvägen. Postboxen är uppsagd.
Ingående i denna grupp är Anders Olofsson, Hans Brolin, Anders Johansson, Carl-Erik Håkansson.

Lars Östman och Lennart Rundqvist har fortsatt arbetet med planerna på att inköpa två seglande lotsbåtar. Projektet tog ny fart under december och framtiden får utvisa om det lyckas eller ej. Ett nytt upplägg på projektet gör att vi tror att chansen att få hjälp med att finansiera åtminstone den ena båten är betydligt större än vid de föregående ansökningarna.

Sjösättning var i år 11 maj.

Tack
Styrelsen framsäger härmed ett varmt tack till alla tillskyndare av klubbens verksamheter.

Bergkvara i februari 2002

Lars Östman, ordf.
Lennart Rundqvist, sekr.